ItaliŽ top 10

ItaliŽ top 10 / VenetiŽ

 home vakantietips voor ItaliŽlinks cookiebeleidcontact 

Rome

Toscane

eten & drinken

SiciliŽ

VenetiŽ

Gardameer

Milaan

Cinque Terre

PompeÔ

steden

 
TIP: vermijd de wachtrijen
 
TIP: budgettips
 
TIP: fietstochten in ItaliŽ
 
meer ItaliŽ vakantietips

ITALIň TIP 5: VENETIň

Wanneer we kijken naar de belangrijke steden van ItaliŽ mag de stad VenetiŽ zeker niet ontbreken. Mede door haar ligging heeft de stad altijd een belangrijke invloed gehad op ItaliŽ en de Middellandse Zee. Tegenwoordig is de stad vooral bekend om haar vele kanalen die worden opgesierd door gondels en pittoreske bruggetjes. Daarmee is VenetiŽ ťťn van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld. VenetiŽ was ťťn van de eerste steden waarbij je een toegangsticket moest kopen om de stad alleen al te mogen betreden. Hoewel VenetiŽ zeker een stad is die je eens gezien moet hebben, moet je er wel rekening mee houden dat de stad overspoeld is door toeristen. Iets dat de charme van de stad zeker niet op een positieve wijze beÔnvloedt. Toch is de stad met haar letterlijk rijke geschiedenis een plek om te bezoeken. Door het rijke verleden heeft de stad vele prachtige monumentale gebouwen en een grootse uitstraling.

Op deze pagina gaan we wat dieper in op deze stad. We staan stil bij een aantal bezienswaardigheden en ook laten we de mogelijkheden zien voor het maken van een gondeltocht.

Bezienswaardigheden
VenetiŽ is een groot openluchtmuseum. De stad herbergt tal van prachtige bouw- en kunstwerken. Zo zijn er veel kerken, bruggen, paleizen en musea.

Eťn van de meest toonaangevende kunstbiŽnnales ter wereld is die van VenetiŽ. De bekendste kunstenaars ter wereld hebben werken gemaakt voor deze biŽnnale. De kunstmanifestatie wordt elke twee jaar georganiseerd in de oneven jaren. De biŽnnale begint al in mei en loopt door tot in november. Kunstliefhebbers die in een oneven jaar VenetiŽ bezoeken doen er goed aan om een bezoek in te plannen in deze periode. Door heel de stad vind je kunstuitingen die te maken hebben met deze kunstmanifestatie. Je doet er overigens wel goed aan om je kaartjes voor de biŽnnale al vooraf te halen.

Naast dit wereldberoemde kunstevenement zijn erin VenetiŽ tal van musea te bezoeken. Enkele bekende musea zijn Accademia di Belli Arti, Fondazione Bevilacqua La Masa en de Peggy Guggenheim Collection.

Enkele van de interessante kerkgebouwen zijn de veertiende-eeuwse gotische kerk Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari, de basiliek van San Marco uit de elfde eeuw, de zeventiende-eeuwse basiliek van Santa Maria della Salute en de scheve kerktoren van de Chiesa di Santo Stefano uit de dertiende eeuw. Dit is slechts een kleine greep van de prachtige kerkgebouwen die er in VenetiŽ te vinden zijn.

Veel van de bezienswaardigheden van VenetiŽ liggen in de buurt van het beroemde San Marcoplein. Zo staat hier het imposante Dogepaleis en ook de gelijknamige basiliek is aan dit plein te vinden.

Andere interessante bouwwerken van VenetiŽ zijn het prachtige oude magazijn Fondaco dei Tedeschi dat direct aan de kanalen ligt en het Scuola Grande di San Rocco waar je indrukwekkende muur-en plafondschilderingen kunt bewonderen.

Natuurlijk mogen de bruggen van VenetiŽ niet overgeslagen worden. De bekendste brug is de brug der zuchten. Deze brug is een verbinding tussen het dogepaleis en de gevangenis. Veroordeelden moesten deze brug over en werden daarna opgesloten in de kerkers van de gevangenis. Het laatste daglicht dat de meeste gevangenen zagen was door de kleine raampjes van de brug. De naam brug der zuchten heeft te maken met de gevangenen die zogezegd zuchtend naar hun niet al te fraaie bestemming gingen. Andere bekende bruggen zijn de Ponte dell'Accademia uit 1854, de Ponte degli Scalzi die in 1934 werd voltooid en de nog recente brug Ponte degli Scalzi uit 2008.

Gondels
Met de bruggen is het bruggetje snel gemaakt naar de vele gondels die er in VenetiŽ zijn. De gondola is onlosmakelijk verbonden met VenetiŽ. De geschiedenis van de gondel begint ook bij de Venetianen die in de zesde eeuw na Christus VenetiŽ stichtten op de huidige lagune. Hier waren ze goed afgeschermd tegen de barbaren. Om zeer makkelijk te kunnen voortbewegen bleek een lichte en smalle boot ideaal in deze omstandigheden. Dit voertuig wordt gezien als de voorloper van de huidige gondel.

Tegenwoordig moeten gondel aan heel wat bouwregels voldoen om zichzelf een echte gondel te mogen noemen. Zo heeft een gondel een lengte van elf meter en weegt deze ongeveer 600 kilo.

Een ander opvallend element aan de Venetiaanse gondel is de gondellier die het voertuig bestuurd met een lange stok/peddel die vastzit aan een riem. Met de stok kan zowel geroeid worden als vrij makkelijk gestuurd. Door de smalle kanalen heeft een Venetiaanse gondel maar een riem. Sinds de pestepidemie in 1562 is de traditionele kleur van de gondels zwart. De dode lichamen werden per gondel vervoerd en als eerbetoon werden deze zwart geschilderd. Later werd deze kleur per wet bepaald. Naast dat de kleur zwart ooit is ontstaan vanwege het eerbetoon van de pestslachtoffers, is de kleur zwart ook voor de hand liggend omdat het de kleur van pek is, een materiaal waarmee de schepen waterdicht werden gemaakt.

Tegenwoordig worden gondels vooral gebruikt als een manier om VenetiŽ te verkennen vanaf het water. De gondelier neemt je mee langs de mooie iconische plekjes van VenetiŽ. Een doortocht onder de brug der zuchten mag daarbij zeker niet ontbreken. Het is een hele romantische manier om samen met je geliefde je door VenetiŽ te verplaatsen. Let er wel dat het boeken van een gondel, zeker met een klein gezelschap, een hoge prijs heeft. Wanneer je een ticket koopt waarbij je de gondel deelt valt de prijs per persoon nog mee. Natuurlijk heb je dan wel wat minder privacy en zal het romantische effect minder zijn. Je doet er goed aan om een ticket voor een gondel vooraf online te boeken. Op deze manier weet je zeker wat je prijs gaat zijn en bovendien hoef je geen zorgen te maken of je nog wel op een gondel geraakt. Veel bezoekers van VenetiŽ, en dat zijn er heel veel, willen graag een rondvaart op een gondel maken.

Wanneer je niet per se op een gondel hoeft kun je ook kiezen om op kleinere boten een rondvaart te maken. Deze rondvaartbootjes komen niet op de kleine doorgangen, want daar passen ze niet. Het voordeel is wel dat de prijs een stuk aantrekkelijker is dan op een gondel en dat je veel van de plekken toch vanaf het water kunt zien.

Meer VenetiŽ
VenetiŽ bezienswaardigheden top 10
VenetiŽ informatie
VenetiŽ top 10
VenetiŽ voor beginners
bijzondere plaatsen in VenetiŽ
de highlights van VenetiŽ

 

ItaliŽ bezienswaardigheden ItaliŽ voor beginners ItaliŽ fotoreportages steden in ItaliŽ mooiste dorpjes in ItaliŽ